Jak bookmaker vytváří kurz pro kurzové sázení?

V dnešní době má bookmaker práci velice ulehčenou, se stanovením správných kurzů mu velice pomáhá počítač. Správných kurzů, tím myslíme, že vypsané kurzy co nejvíce odpovídají pravděpodobnosti výhry jednotlivých variant sázky.

Výpočet správných kurzů má svůj jednoduchý vzorec: 100 / % pravděpodobnost = kurz

Například u zápasu Sparta - Slavia vyšla bookmakerovi pravděpodobnost takto:

Výhra Sparty: 68,5 %
Remíza: 21,3 %
Výhra Slavie: 10,2 %

Dle uvedeného vzorce převedeme pravděpodobnost na kurzy:

Výhra Sparty: 100 / 68,5 = 1,46
Remíza: 100 / 21,3 = 4,69
Výhra Slavie: 100 / 10,2 = 9,80

Říkáte si, že takto vysoké kurzy v žádné sázkové kanceláři nenajdete? Že vypisují kurzy nižší? Ano, máte pravdu, toto jsou kurzy bez marže (zisku) sázkové kanceláře. Pokud byste vsadili na tyto kurzy optimálně rozložené částky, vyhráli byste přesně celkový vklad, který byste vsadili rovnoměrně na všechny tři příležitosti.

Vrátíme se k pravděpodobnosti, jak bookmaker tedy stanovuje pravděpodobnost? A podle toho tedy kurzy?

U běžných ligových zápasů, bookmaker vychází především ze statistik. Tuto práci za něj v dnešní době udělá počítač a program. Ten bere v potaz všechny historické výsledky vzájemných zápasů, nějaký počet posledních zápasů, počet branek doma, počet branek venku, počet výher, počet remíz, počet proher, a další různé statistické faktory, které jsou předem naprogramované tak, aby co nejpřesněji odhadly budoucí výsledek dalšího zápasu týmů. A podle toho všeho bookmaker získá nějakou pravděpodobnost.

Řekněme, že k uvedenému příkladu systém dá bookmakerovi tuto pravděpodobnost:

Výhra Sparty: 64,8 %
Remíza: 22,6 %
Výhra Slavie: 12,6 %

Ano, je jiná, než jak jsem uvedl výše. Bookmaker musí kalkulovat s vlastním názorem a pohledem na zápas. Práce bookmaker je především sledovat dění v soutěži, v týmech, získávat co nejvíce informací. A toto všechno analyzovat a podle aktuálních informací, aktuální formy upraví statistickou pravděpodobnost.

Další krok bookmakera je, odečíst od stanovených kurzů marži = zisk sázkové kanceláře. Marže se může lišit podle rizikovosti ligy/soutěže/sportu. U zápasů, které jsou celosvětově sledovány a ve velkém sázeny (např. NBA, NHL, MLB, fotbalová Premier League, La Liga, Serie A, apod.) je riziko špatně vypsaných kurzů malé, a bookmaker si může stanovit menší marži, obvykle mezi 5-8 %. Ale u okrajových lig a soutěží, kde bookmaker nemá tolik informací a může udělat chybu, tam si dává marži vyšší, cca 10-30 %.

Například u našeho příkladu české fotbalové ligy stanoví marži na 8 %, tedy kurzy sníží na 92 % původní hodnoty takto:

Výhra Sparty: 1,46 x 0,92 = 1,34
Remíza: 100 / 4,69 x 0,92 = 4,31
Výhra Slavie: 9,80 x 0,92 = 9,02

Teď už ty kurzy odpovídají na běžnou nabídku sázkových kanceláří.